Sebők és Társa logo
2024_web_header_main
2024_web_header_tece
2022_web_header-web
previous arrow
next arrow

Radiátor légtelenítése lépésekben

Radiátor légtelenítése lépésekben

2014-11-04

1.      A radiátor légtelenítéséhez nincs szükség szakemberre, csak egy légtelenítő kulcsra vagy egy csavarhúzóra. Üzleteinkben beszerezheted őket. Csavarhúzóval akkor dolgozhatsz, ha modern a radiátorod, ezek szelepét ugyanis úgy alakították ki, hogy nincs szükség a kinyitásához speciális eszközre.

2.      A légtelenítéshez nem kell leeresztened a vizet a radiátorokból, ám éppen ezért a munkálatok megkezdése előtt teríts egy nagyobb, jó nedvszívó képességű rongyot a fűtőtest alá, hogy felfogd a kicsöpögő vizet.

3.      A csavarhúzóval vagy a légtelenítőkulccsal fogd meg szorosan a fűtőtest légtelenítő szelepét – ezt a radiátor oldalán találod, egy cső végén -, majd lassan és óvatosan forgasd el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban.

4.      Negyedfordulatnyit tekerd el, majd ezután megismételni. Az óvatosság azért fontos, mert, ha túlfordítod a szelepet, könnyen kieshet és elveszhet a szelepet lezáró, apró tű. Eközben még egy kis rongyot tarts a szelep alá, hogy felfogd a kifutó vizet. Addig tekerd a szelepet, amíg meg nem hallod azt a sziszegő hangot, ami a levegőre utal. Ekkor semmiképpen ne tekerd tovább, csak tartsd a szelepet addig, amíg a vízcseppek meg nem jelennek, majd azonnal zárd el a szelepet és tekerd vissza jó szorosan. Egy óra múlva ellenőrizd, hogy felmelegedtek-e a radiátorok. Ha minden részük egyenletesen meleg, jól dolgoztál.

5.      Ha a szelep elfordítása után nem jön sem levegő, sem víz a radiátorból, akkor elképzelhető, hogy a légtelenítő szelep eldugult – ilyen esetben muszáj lesz szakembert hívnod, aki kicseréli a szelepet.

6.      Ha levegő igen, csak víz nem jön a radiátorból a légtelenítés végén sem, előfordulhat, hogy nem légbuborék okozta a fűtőtestek egyenetlen hőmérsékletét, hanem az, hogy a rendszerben nincs elegendő víz.

7.      Ebben az esetben próbálj meg egy másik fűtőtestet is légteleníteni a lakásban. Ha abból folyik a víz, minden bizonnyal a szeleppel van gond, ha viszont abból sem, már biztos, hogy a víz kevés. Pótlását már jobb szakemberre bízni.

 

[:en]

Comments are closed.