Sebők és Társa logo
2024_web_header_main
2024_web_header_tece
2022_web_header-web
previous arrow
next arrow

A 3 legjobb klíma

A 3 legjobb klíma

2014-07-01

A 3 legjobb klíma

Ha elkerülhetetlennek érzed a klímavásárlást, legalább olyanra költs, ami meg is éri a pénzét. Íme, három készülék, amivel az egészségednek is kedvezhetsz.

Ha panellakásban laksz, vagy a tetőtérben kapott helyet az otthonod, esetleg a hiányos szigetelés következtében melegszik fel elviselhetetlenül a lakás nyáron, egy ventilátor kevés lehet a kánikulában. Ilyenkor elengedhetetlenné válik a légkondicionáló beszerzése, sokan mégsem döntenek mellette, mondván, túlságosan drága manapság egy ilyen készülék, ráadásul egészségügyi szempontból sem ajánlott.

A klímák terén ma már akkora a választék, hogy könnyű olyan berendezésre lelni, mely mindkét állítást cáfolhatja.

Okosan, mértékkel és szakszerűen!

A közhiedelemmel ellentétben a légkondicionáló berendezésektől egyáltalán nem kell tartanod akkor, ha betartod a gyártók utasításait, mértékkel használod a berendezéseket, és rendszeresen gondoskodsz a tisztításukról is.

Elsősorban fontos tudnod, hogy a klímák azáltal gondoskodnak a helyiség megfelelő hőmérsékletéről, hogy a belső légtérből elszívják a levegőt, azt hűtik, szűrik, majd visszafújják a helyiségbe, vagy a külső levegőt hűtik és szűrik, és azt juttatják be a lakásba. Előbbiek, a split klímák, egy beltéri és egy kültéri egységből állnak – a kültéri egység tartalmazza a kompresszort, mely csendes működést eredményez. Ezek a légkondicionálók egészségügyi szempontból is kedvezőek, hiszen a modern szűrőknek köszönhetően folyamatosan friss levegőt biztosítanak.

Fontos hangsúlyoznunk azonban, hogy a működés során keletkező kondenzvíz sok veszélyt rejt magában: ha nem biztosított a megfelelő elvezetése, és nem cserélik rendszeresen, továbbá a szűrők tisztítása sem történik meg legalább évente kétszer, a pangó vízben elterjedő baktériumok könnyen megtelepednek a szűrőkön, majd bejutnak a helyiség levegőjébe. Ezek akár súlyos betegségeket is okozhatnak, de csak akkor, ha nem tisztítod rendszeresen a készüléket.

3 készülék, amit érdemes megvenned

Az első klímaberendezések valóban sok veszélyt rejtettek magukban, a gyártók azonban ma már olyan készülékeket kínálnak, melyek nemcsak gazdaságosabbak elődeiknél, de egészségügyi szempontból is jelentősen kedvezőbbek. A következő háromra például bátran beruházhatsz.

 [:en]

Comments are closed.