Sebők és Társa logo
2024_web_header_main
2024_web_header_tece
2022_web_header-web
previous arrow
next arrow

A szénmonoxid szivárgásról

A szénmonoxid szivárgásról

2014-11-07

Szénmonoxid vészjelző

 

A téli hidegben a kazánok teljes kapacitással működnek, ezért még nagyobb a szénmonoxid-szivárgás kockázata, mint a fűtésszezon kezdetén. A veszélyes gáz leggyakrabban akkor képződik, ha a kazánban, kályhában vagy vízmelegítőben, vagyis a fűtő- és tüzelőberendezésekben nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag.

Amennyiben probléma van az égéstermék-elvezetővel, vagy nem megfelelően történik a készülékek üzemeltetése,veszélyes mennyiségben keletkezhet szénmonoxid a tökéletlen égés során, ami aztán gyorsan összegyűlhet a helyiségben és akár végzetes bajt is okozhat.

Nem ritka, hogy egy-egy szénmonoxidos esetet követően a szakértők a problémás kéményben látják a baj gyökerét: az elkoszolódott, eltömődött részeken ugyanis nem tud távozni a gázfüst, ezért visszacsapódik a légtérbe. Ez általában a lakók gondatlanságára vezethető vissza,vagyis valószínűleg nem voltak elég körültekintők, nem vizsgáltatták, tisztíttatták ki rendszeresen vagy elég alaposan a kéményüket.

Ám olykor még megfelelő karbantartás mellett is előfordulhat, hogy a szénmonoxid visszaáramlik a lakótérbe: viharosan szélben ugyanis könnyen megtörténhet, hogy az égéstermék nem tud távozni a kéményen keresztül, a nagy erejű fuvallat visszanyomhatja az ellenkező irányba. Ilyenkor azonban árulkodó lehet a visszaszivárgó, gomolygó füst, ami a szénmonoxiddal együtt utat tör magának visszafelé a kéményben, és egyenesen a fűtőhelyiségbe áramlik.

A szénmonoxid alattomosan jelentkezik, mivel színtelen és szagtalan, nem könnyű felismerni a szivárgás jeleit. A fűtésszakértő ugyanakkor felhívja a figyelmet egy egészen apró jelre, mely utalhat a mérgező gáz szivárgására: ha abban a helyiségben, ahol a fűtőberendezés üzemel, tartasz tükröt, megfigyelheted, hogy a felülete egészen bepárásodik anélkül, hogy ruhát szárítanál, vagy direkt párásítanál, ezt pedig a szakértő szerint a szénmonoxid okozza.

A mérgezés kezdeti jeleit sokan eleinte náthás, influenzás tüneteknek vélik: szinte rögtön jelentkezik a gyengeség, fejfájás, szédülés, majd émelygés. Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek nem mindenkin észlelhetők egyszerre, ám gyakran előfordul, hogy a lakásban tartott kisállat mindenki más előtt jelzi a veszélyt. Többet tehetsz a mérgezés megelőzéséért: a balesetek legtöbbször elkerülhetők, ha a készülékeket és a kéményt rendszeresen ellenőrizteted, karbantartod és beszerzel egy szénmonoxid-riasztót.

Comments are closed.